28/04/2019 Tarihinde misi’de Sportif danışmanı Nurgün Abik ile doğa yürüyüşümüzü gerçekleştirdik.
Bursa Bariatrik Cerrahisi
0 (224) 970 01 23
Email: info@bursabariatric.com
Bursa Bariatric
Odunluk Mahallesi, Liman Cd. No:4, 16110 Nilüfer/Bursa
Obezite, günümüzde dünyanın en öncelikli sorunlarından birisidir. Ülkemizde her 10 kişiden 4’ünün obez olduğunu biliyoruz.
Obezite, boya göre vücut ağırlığının ileri derecede arttığı, kardiyovasküler hastalıklara yol açabilen kronik metabolik bir hastalıktır.
Tanısı, vücut kitle indeksi (VKİ), bel çevresi, bel-kalça oranı ölçümleri veya iç organ yağlanmasını değerlendirme imkânı sunan çeşitli ölçüm ve görüntüleme yöntemleri ile konulur.
VKİ, obezite tanısı ve derecesinin saptanmasında boy ve kiloya bakarak hesaplanan, pratik ve kolay bir ölçüm tekniğidir ve vücuttaki toplam yağ miktarı ile ilişkilidir. Pratik olarak boy ölçüsü cm olarak karesi alınır ve çıkan sonuç kiloya bölünür. Ortaya çıkan sonuç vki’dir
Fazla kilolu terimi VKİ’ nın 25-29.9 kg/m² arasında olması ile tanımlanırken, obezite için bu değer 30 kg/m² ve üstü olarak kabul edilir. VKİ ‘nin 20-25 kg/m² arasında olması, iç organ yağ dokusunun fazla olmaması ve 18 yaşından sonra 10 kg’dan fazla kilo alınmaması halinde kardiyovasküler riskte herhangi bir artış yaratmamaktadır.
VKİ 26-30 kg/m² arasında olanlar kardiyovasküler hastalıklar açısından düşük risk, 31-35 kg/m² arasında olanlar ise ılımlı risk artışı ile ilişkilendirilmiştir. VKİ 35 kg/m²’den fazla olanlar yüksek ve çok yüksek kardiyovasküler hastalık riski taşırlar.
Bir meta-analizde, 25 kg/m²’nin üzerindeki VKİ’ye sahip erişkinlerde, her 5 kg/m²‘lik artışta tüm nedenlere bağlı ölüm oranı %30 oranında artarken, kardiyovasküler nedenlere bağlı ölüm artışı yaklaşık %40’lara ulaşmıştır.
Bununla birlikte güncel veriler, bel çevresi ölçümünün ya da bel-kalça oranının, risk belirlemede VKİ’ye göre daha üstün olabileceği ve obez hastalarda artmış bel-kalça oranının VKİ’ye göre risk profilini 3 kat daha fazla arttırabileceğini ortaya koymuştur.
Artık biliyoruz ki obeziteyle mücadelede en etkili tedavi yöntemi obezite ameliyatlarıdır.
Obez olarak yaşamak hayatta birçok yönden kısıtlanmaya neden oluyor. Örneğin yürümekte zorlanmak, çabuk yorulmak, kıyafet seçiminde zorluk, iş hayatında zorluklar, okul hayatında zorluklar, yürümeyen evlilikler gibi.
Obezite ayrıca pek çok hastalığın da kapısını açıyor. Erken dönemde yol açtığı yüksek tansiyon, şeker hastalığı, insülin direnci, karaciğer yağlanması, bel fıtığı, felç geçirme riski, uyku apnesi gibi birçok problemle sağlımızı bozuyor ve insan ömrünü kısaltıyor.
Amerika’da önde gelen sağlık kuruluşlarından biri olan Clivlend Klinik’te yapılan bir çalışmada obezite ve şeker hastalığı olan kişilerden obezite ameliyatı olan ve olmayan 15000 kişiyi 8 yıl boyunca takip etmişler. Çalışmanın sonuçları çok çarpıcı.
Obezite ameliyatı olanlarda kalp krizi, felç, böbrek hastalıkları ameliyat olmayanlara göre %40 oranında daha az görüldüğü ortaya çıkmış.
Bu 8 yıllık süreçte obezite cerrahisi geçiren grupta obezite ile ilişkili hastalıklardan ölüm oranı yarı yarıya azalmış.
Bu çalışma gösteriyor ki; şişmanlık ameliyatı olanlar sadece fazla kilolarından kurtulmuyor. Obeziteye bağlı mevcut veya ileride oluşabilecek şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp damar hastalığı, yüksek kolesterol, karaciğer yağlanması ve siroz gibi ciddi hastalıklardan da kurtulmuş oluyor.
Mide balonunun en büyük avantajı , minimal invaziv olmasıdır, cerrahi içermez ve günübirlik bir işlem olarak yapılabilir.
Kişilerin sağlıklı yeme düzenini hayatlarına adapte etmeleri ile birlikte uzun süreli kilo kaybı sağlanır. Uzun süreli kilo kaybı, obezite ile ilgili şeker hastalığı, hipertansiyon, uyku apnesi gibi sağlık problemlerini iyileştirmesi ve kişinin kendine duyduğu saygı ve özgüvenin artışını sağlamaktadır.
Mide balonun en önemli dezavantajı geçici olmasıdır. Balon 6 ay veya 1 sene sonra çıkarılır. Fakat edinilmiş sağlıklı alışkanlıkların devam ettirilmesiyle bu dezavantaj ortadan kaldırılır. Genellikle 6 aylık bir süre kilo kontrolü için yeterlidir.
Mide balonları çeşit bakımından öncelikle sınıf farkına göre incelenir. İlk çeşitlendirmeler sıvılı veya havalı olup olmamasına göre değerlendirilmektedir. Bunları kısaca açıklayacak olursak;
Mideye yerleştirilen sıvılı mide balonuna dışarıdan (katater vasıtasıyla) Metilen adlı mavimsi renkte bir sıvı verilir. Metilen’in yanı sıra Serum Fizyolojik de vardır. Sıvılı balonlar 400 – 500 ml’e kadar ulaştırılır. Metilen sıvısı herhangi bir delinme, kaçak gibi durumlar yaşandığında idrarda açıkça belli olarak hastayı uyarır. Ağırlık oluştururlar.
Ağırlık oluşturmazlar. Kateter yoluyla hava verilerek 500 – 750 mililitre hacme ulaştırılması sağlanır. Fundus alanına takılırlar. Mide balonundan hava kaçıp kaçmadığı hasta tarafından anlaşılamayacak düzeydedir, sadece grafi çekilerek tespit edilebilir.
Mide balonu içine hava ya da sıvı gönderilir. Mide balonu çıkartılana dek herhangi bir işlem – müdahale gerçekleştirilmez. Sıklıkla 6 ay kalır. Süre uzatılırsa mide ülseri oluşturma riski oluşturabilir. Bu grupta yer alan mide balonu çeşitleri havayla ve sıvıyla şişirilen balonlar olarak iki alt grupta incelenir;
Dışı silin iç katmanlı polimer olan mide balonlarıdır. Toplam ağırlığı 30 gramdır. 6 ay midede kalır.
En yaygın tercih edilen türdür. Şeffaf silikon materyaller kullanılarak üretilmiştir. Tuzlu su çözeltileriyle dıştan şişirilmektedir. Bu çözeltiye mavi boya eklenir. Kaçak, delik olması durumunda dışkı mavi renkli olarak gelir ve hastayı uyarmayı sağlar.
Sıvılı balonlardır. 500 milimetre sıvı alabilirler. Gerekirse ek sıvı ilave edilebilir ya da sıvı alınabilir. Spatz mide balonu tek türüdür. Uç kısmında çıpa vardır ve sönmesi durumunda ince bağırsağa kaçmasını engellemek için yerleştirilmiştir. 12 aya kadar midede bırakılabilmesi en önemli avantajıdır.
Mide balon uygulaması fiyatı, öncelikli unsurunuz olmamalıdır. İlk olarak, güvenilir bir klinik seçmek, tecrübeli bir cerrahın ameliyatınızı yapması, ameliyatın fiyatından daha önemlidir.
Gelişen ve değişen teknoloji doktorun kullanacağı yöntemlere de etki edeceği için mide balon fiyatlarının 2021 yılına göre farklılık göstermesi oldukça doğaldır. Mide balonu takılması işlemi hastaya herhangi bir yan etki sağlamamaktadır, hasta kolaylıkla eski hayatına dönebilecektir.
Mide balonu takıldıktan sonra beslenme diğer ameliyatlara göre oldukça kolaydır. İdeal kilonuza ulaşmak için yaptırmanız gereken tek şey mide balonu ameliyatı değildir, mide balon takıldıktan sonra beslenme planı ve egzersizler hayatınızın odak noktası haline gelmelidir. Spor ve diyet yaşam tarzınız olmalıdır. Dikkat edilmediği takdirde eski kilonuza geri dönme ihtimaliniz her ameliyatta olduğu gibi mide balonu işleminde de mümkündür.
Türkiye’de mide balonuyla tedavi masrafları şu anda oldukça değişken biçimde farklılık göstermektedir. Fiyatlar mide balonunun tipine ve ilgili tedavi tekniğine ve süresine, ayrıca ilgili destek programına bağlıdır. Mide balonunun tamamen yerleştirilmesi ve çıkarılması, tüm kullanım süresi boyunca beslenme ve egzersiz tavsiyeleri, koçluk ile çok yönlü bakımı içeren tedavilere kıyasla elbette daha ucuzdur. Ek tedavi hizmetlerinin teklifine veya seçimine ve mide balonu tedavisinin süresine bağlı olarak oldukça astronomik rakamlara kadar fiyatlar yükselebilir.
Genellikle temel tedavi, yani mide balonunun yerleştirilmesi ve çıkarılmasıyla ilgilidir. Tedavi konsepti mide balonu implantasyonu ve çıkarılmasının ötesine geçerse daha yüksek fiyatlar ortaya çıkar ve uzun süreli kilo kaybını desteklemek için ek hizmetler sunulur. Yutulabilir Elipse ™ mide balonu ile mide balonu tedavisinin maliyetleri, ek hizmetler olmaksızın klasik bir mide balonu tedavisinin fiyatlarından önemli ölçüde yüksektir. Elipse ™ mide balonu tek başına bir tedavi değil, uzmanlar tarafından tasarlanmış bir programdır, yeni beslenme alışkanlıklarına ve daha sağlıklı bir yaşam tarzına yardımcı olacaktır. Örneğin, eğitimli beslenme uzmanlarından tavsiyeler, tavsiye ve koçluk, bir destek ekibinden sürekli destek vb. gibi ekstraları içerir.
Mide balonu fiyatları ve fiyatları etkileyen faktörleri merak ediyorsanız bu videoyu kaçırmayın.
You must be logged in to post a comment.