Sleeve Gastrektomi yerine kullanılan isimler:

Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide)

Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) Nedir?

Tüp Mide (Sleeve Gastrektomi)

Sleeve Gastrektomi midenin uzunlamasına daraltıldığı bir ameliyattır. Bu daraltma işlemi çok farklı isimler ile anılabilmektedir.

sleeve-gastrectomyGastrik Sleeve "Sleeve Gastrektomi" olarak da bilinen tüp mide ameliyatlarında, midenin hacminin küçültülmesi (yaklaşık 60-100cc) ve böylece hastanın çok az gıdayla tokluk hissetmesi hedeflenir. Bu amaçla, midenin belli bir bölümü cerrahi işlemle çıkarılır ve geriye tüp şeklinde (yaklaşık bir muz büyüklüğünde) bir mide bırakılır.

Ayrıca midenin açlık hormonu salgılayan bölümü çıkarıldığı için hastada açlık hissi olmamaktadır. Bu operasyonla sadece alınan gıdanın miktarı kısıtlanır; gıdaların emilimi aynı şekilde devam ettiği için hastanın dışarıdan vitamin ya da mineral takviyesi alması gerekmemektedir.

Sleeve gastretomi (SG) ilk olarak DS ameliyatının restriktif bileşeni olarak uygulanmaya başlanmıştır. Süper obez ve DS’in riskli olduğu hastalarda yalnızca SG ile erken dönemde yeterli oranda kilo verilir.Bu yöntem yüksek riskli ve uzun süreli prosedürleri tolere edemeyecek hastalarda risk azaltıcı bir yöntem olarak pratik uygulamaya girmiştir.

Laparoskopik sleeve gastrektomi (LSG) cerrahlar ve hastalar için popülaritesi yüksek, uygulama sıklığı artan güvenli ve etkin primer bir bariyatrik cerrahi yöntem haline gelmiştir.

Sleeve Gastrektomi yerine kullanılan isimler:

  • Tüp Mide
  • Mide Tüpleştirilmesi
  • Gastrik Sleeve
  • Vertikal Sleeve Gastrektomi
  • Büyük Kurvatur Gastrektomisi
  • Paryetal Gastrektomi
  • Mide Küçültme
  • Vertikal Gastroplasti

Şişmanlığın cerrahi tedavisinde iki yol ile kilo kaybı sağlanır. Bunlardan birincisi yenilen yemeklerin miktarını azaltmayı hedefler. Bu tip ameliyatlarda mide hacmi küçültülür. İkinci yol ise alınan gıdaların emilimini azaltmayı hedefler. Bu tip ameliyatlar değişik uzunluklarda ince barsağı gıda geçişine kapatır. Sleeve Gastrektomi sadece mide hacmini küçültmek üzere yapılan bir işlemdir. Mide uzunlamasına kesilerek bir kısmı çıkartılır. Kalan midenin hacmi küçülür. Midenin şekli ince bir muza benzer. Bu haliyle bir tüp gibi göründüğünden mide tüpü olarak da adlandırılır.

  • Sleeve Gastrektomi işleminde midenin en çok esneyerek mide hacmini büyüten kısmı alınır. Geride kalan mide kısmı çok fazla miktarda esnemez. Dolayısıyla aşırı yemek yemeyi engeller.
  • Midenin tüp haline getirilmesi, midenin gıdalara karşı direncini de arttırır. Aşırı büyük hacimde gıdaların geçişine izin vermez. Yediğiniz yemeklerdeki lokmalarınız küçülür.
  • Midenin tüpleştirilmesi mideye giren gıdaların hızla mideden boşaltılmasını sağlar. Mide de uzun süre kalamayan gıdalar, mide hacmini büyütecek zamanı bulmadan mideyi terk ederler.
  • Mide tüpleştirilmesi ile ince barsağa gıdaların geçişi hızlanır. Bu hızlı geçiş ince barsaklarında hareketini uyarır. Sleeve Gastrektomi ince barsaklarda hiçbir değişiklik yapmamasına karşın, gıdalarla alınan kalorilerin aşırı emilimini de bu yolla engeller.

Sleeve Gastrektomi ameliyatı farklı şekillerde uzun yıllardır yapılmaktaydı. Ancak eskiden midenin sadece uzunlamasına kapatılması şeklinde uygulanıyordu. Daha sonraları midenin kapatılan kısmı çıkartılmaya başlandı. 1993 yılında Avustralya”dan Dr. Jamieson (Long Vertical Gastroplasty, Obesity Surgery 1993) ve 1996 yılında İngiltere”den Dr. Johnston (Magenstrasse and Mill operation- Obesity Surgery 2003 ) bu tekniği ilk uygulayanlardı. Daha sonra 2001 yılında Amerika”dan Dr.Gagner midenin bir kısmının çıkartılarak uygulanmasını ilk kez yayınladı. Dr.Gagner bu şekli ile sleeve gastrektomiyi ilk kez standart bir bypass yadabiliopankreatik diversiyon-duodenal switch ameliyatı olamayacak kadar şişman olan süper obez hastalara ilk basamak tedavi olarak yapılmasını önerdi. Bundan sonra tüp mide yada sleeve gastrektomi ameliyatı gittikçe daha fazla hastada tercih edilmeye başlandı. Bugün artık mide bandı düşünülen daha düşük BMI olan hastalara mide bandının alternatifi olarak uygulanmaktadır.

Sleeve Gastrektomi hangi hastalara uygulanabilir?


Sleeve gastrektomi obezite nedeniyle tedavi olması gereken bütün hastalara uygulanabilir. İlk yıllarda aşırı kilolu olan süper obez hastalara ilk basamak tedavi olarak uygulanmaya başlansa da, bugün çok daha düşük kilodaki hastalarda da yaygın olarak ve başarı ile uygulanmaktadır.

  • BMI (Vücut Kitle online casino İndeksi) 50 kg/m2 üzerinde olan süper obez hastalarda ameliyat süresinin kısa olması nedeniyle ilk basamak tedavi sleeve gastrektomi olarak uygulanmaktadır.
  • Herhangi bir gastrik bypass ameliyatından olası uzun dönem sorunları nedeniyle çekinen hastalarda sleeve gastrektomi uygulanmaktadır.
  • Mide Bandı planlanan hastalarda alternatif olarak sleeve gastrektomi uygulanmaktadır.
  • Mide Bandı uygulanmış ancak mide bandı ile sorunlar yaşayan hastalarda mide bandı çıkartılarak sleeve gastrektomi uygulanmaktadır.
  • Mide bandı gibi yabancı bir cismin yaratacağı sorunlardan çekinen yada ameliyattan sonra mide bandı ayarlamaları için doktora gelmek istemeyen hastalarda sleeve gastrektomi uygulanmaktadır.
  • Bir başka uzun etkili ameliyata en kolay döndürülen ameliyat olduğu için sleeve gastrektomi uygulanmaktadır

tup-mide-ameliyatiSleeve Gastrektomi ameliyatının riskleri nelerdir?

Sleeve gastrektomi ameliyatında midenin bir kısmı çıkartılmaktadır. Geride kalan ve hacmi küçültülen midede bir dikiş hattı kalmaktadır.

Bazı vakalarda bu dikiş hattından küçük kaçaklar olabilmektedir. Bu risk % 1″den düşüktür. Olan kaçakların da bir çoğu fark edilmeden iyileşmektedir. Bazı durumlarda bu kaçaklara bağlı küçük apseler gelişebilir.

Bu durumlarda da apsenin dışarıdan boşaltılması ve uygun antibiyotik tedavi ile sorun çözülmektedir. Nadir durumlarda tekrar ameliyat ile uygun tedavinin yapılması gerekebilmektedir.

Mideden oluşabilecek bu kaçakların nedenleri hem cerrahi tekniğe hem de hastaya ait sorunlara bağlı olabilir.

Bugün cerrahi olarak dikiş hattının güvenliği için çok çeşitli metodlar geliştirilmiş ve uygulanmaktadır. Bu metodlar her cerrah tarafından farklı farklı kullanılmaktadır.

Hastaya ait olan nedenler daha çok obezitenin vücuda getirdiği yük nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Obezitenin kendisi bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilmektedir. Bu da cerrahi olarak yaratılan travmanın biraz daha uzun ve zor iyileşmesine neden olabilmektedir.

Sleeve Gastrektomi ameliyatına ait bu sorunları artık yok denecek kadar az görüyoruz. Hem ameliyat öncesi hem ameliyat sonrası bakım şartlarımız bu sorunların üstesinden kolaylıkla gelebilecek düzeyde olup, ameliyatın güvenliğini en üst noktalara taşımaktadır.

Sleeve Gastrektomi nasıl uygulanır?

Bütün obezite ve metabolik cerrahi yöntemler gibi sleeve gastrektomi ameliyatı da, tamamen laparoskopik dediğimiz kapalı yöntem ile uygulanmaktadır.

Laparoskopik yöntemde karında açılan bir santimden küçük delikler ile bütün ameliyat gerçekleştirilir. Bunun için özel aletler kullanılır.

Midenin istenilen kısmının kesilmesi ve dikilmesi işlemi bu iş için özel olarak tasarlanmış ve sadece sizin ameliyatınızda kullanılarak atılan özel cihazlar ile gerçekleştirilir. Bu cihazlar mide duvarınızı keserken birbirine özel dikişler ile yapıştırır. Biz uygulamamızda bu dikiş hattının üzerini kendimiz el ile ikinci bir kat daha kapatıyoruz. Bu işlem ameliyatın güvenilirliğini bir kat daha arttırıyor. Ameliyattan sonra aynı gün su içmeye başlıyorsunuz. Ertesi gün birçok hastanın barsak hareketleri normale dönmekte ve tanesiz sıvı gıdaları başlanmaktadır.

Tüp Mide Ameliyatı - Sleeve Gastrektomi nasıl etki eder?

  • Sleeve gastrektomi ile bir tüp yada muz şekline küçültülen midenizin hacmi azalır. Yemek porsiyonlarınız küçülür. Örneğin ameliyat öncesinde bir tabak çorba, 5-6 tane köfte, yanında pilav yada makarna ve salata yerken ve ancak doyduğunuzu hissederken; ameliyattan sonra 4 kaşık çorba, bir tane köfte ile tıka basa doymuş olursunuz.
  • Midenizin çıkartılan kısmından salgılanan açlık hormonu sleeve gastrektomi ameliyatından sonra p-80 azalır. Bu hormonun adı ghrelindir. Açlık hormonunun (ghrelin) azaltılması sayesinde yemekler arasında daha az açlık hissedersiniz. Tokluk hissiniz daha uzun sürer.
  • Sleeve gastrektomi ile mideniz tüpleştirildiğinden dolayı, mideniz daha hızlı boşalır. Yenilen gıdaların mideden hızlı olarak ince barsağa geçmeleri, barsak hareketlerinizi de arttırır. Sleeve gastrektomi bağırsaklarınızda değişiklik yapmamasına rağmen, kısmen barsak hareketlerinin artmasına bağlı olarak gıdaların bir kısım fazla kalorileri emilmeden atılır.
  • Hastaların büyük bir kısmı değişik eskiden sevdikleri değişik yiyeceklere karşı eski isteklerini duymadıklarını ifade ederler. Hatta bazı yiyecekleri tadının kötüleşmesi nedeniyle yemek istemezler. Bu gibi yiyecekler arasında sıkça adı geçenler kahve, kola, bazı poğaça ve kurabiyelerdir.
  • Midenin çıkışa yakın olan kısmına Antrum adı verilir. Sleevegastrektomi (mide tüpleştirilmesi) sonunda midenin çıkış kısmı olan antrumun basıncı artar. Bu basınç artışı da antrumun gerilmesine ve açlık hissinin bastırılmasına neden olur. (Bergman JF. Correlation between echographic gastric emptying and appetite: influence of psyllium. Gut, 1992 Aug;33(8):1042-3)
  • Sleeve gastrektomi içeride yabancı cisim bırakmadığı için buna ait sorunlarla karşılaşılmaz.
  • Mide bandı gibi ayarlanma ihtiyacı duyulmaz. Sindirim sisteminin anatomisini değiştirmez.
  • Uzun dönemdeki tek yan etkisi kısmen kilo alımıdır. Kilo alımı durumlarında daha etkili başka bir ameliyata kolaylıkla çevrilebilir. Bu nedenden dolayı en sık önerdiğimiz ameliyattır.
TOP