Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Spor
Mide küçültme ameliyatı sonrası spor yapılmaktadır. Fakat ilk önce doktorun yönlendirilmesi dikkate alınmalıdır. İlk bir ay zaten doktor yenmesi gereken yiyecekler hakkında hastayı bilgilendirmektedir. Bu kurallara uyulma zorundadır. Daha sonra ameliyat sonrası doktorlar küçük yürüyüşler ile hastayı motive etmektedir. Hasta eve geçtiği zaman yürümeye devam etmelidir. Tabi ki de fazla zorlamadan yürüyüşe izin verilmektedir. Hemen ameliyat sonrası ağır egzersizler yapılmamaktadır. Bu zaman 1 ay ya da 2 ay olabilir. Doktorunuzun dediğine bağlıdır. Bu süreç sonrası istediğiniz sporları yapmanız mümkün olmaktadır.
İnsanları kilo psikolojik olarak çok yıpratır. Mide artık daha fazla yemek ile doymaya başlamaktadır. Çünkü midenin bir sınırı yoktur. İnsanlar ne kadar çok yerse mide o kadar çok genişleme göstermektedir. Burada en önemli kısım az yemek ve spor yapmaktır. Düzensiz bir şekilde spor yapılmamalıdır. Her gün belli saatlerde spor yapılmalıdır.
Tüp Mide Ameliyatları Sonrası Egzersiz
Uzman obezite cerrahisi başarısı için en önemli etken; kişilerin uzman gözetimi altında önerilen diyet ve egzersizleri benimseyerek, eksiksiz uygulamasıdır. Bu durumun kişinin iyileşme süresini hızlandırdığı araştırmalar sonucu kanıtlanmış bir durumdur. Daha önceden hiç egzersiz ve diyet yapmayan bir kimsenin böyle bir durumu benimseyip, kabullenmesi zor bir durum olabilir. Ancak bu programlar uygulandıkça verilen kilolar ve zaman içinde sevdiği egzersizleri yapması kişinin motivasyonunu artıracaktır.
Her hasta için özel diyet ve egzersiz programları oluşturuluyor olsa da obezite cerrahisi sonrasında bazı temel prensiplere uymak gerekir.
Yapmayı planladığınız bütün egzersizleri doktorunuza anlatarak onun onayını almalısınız. Kendi başınıza bir program uygulamamalısınız.
Doktorunuz sizin kişisel faktörlerinize göre gereken diyet ve egzersiz programları önerecektir. Kesinlikle önerilenin dışına çıkıp, hızlı kilo vereceğim diye uzun süreli spor ve egzersiz yapmayın.
İlk başta uzman doktorunuzun sizin için önerdiği süre ve tempoda yürüyüşler yapmaya ve bunları aksatmamaya hassasiyet gösterin.
Operasyondan sonra doktorunuz onay verene kadar ağırlık ve karın hareketleri çalışmayın.
Hem kas hem de kemik yapınızı geliştirecek, sevebileceğiniz egzersizleri yapmanız daha uzun vadede size fayda sağlar.
Eğer imkanınız varsa önce hekiminize danışarak yüzme ve su jimnastiği gibi ideal egzersizlere yönelin. Doktorunuz bunlardan bahsettiğinizde sizin için ideal bir program düzenleyebilir.
Obezite Ameliyatları ile Egzersizin Önemi
Egzersiz ve spor yapmak obezite hastalığı olan veya olmayan herkes için son derece olumlu etkilere sahiptir. Obezite tedavisinde egzersiz programları, kilo kaybı sürecini hızlandırmak ve yaşanan kilo kaybının daha uzun süre korunmasına yardımcı olmak adına son derce önemli bir rol almaktadır.
Egzersizin Diğer Olumlu Etkileri;
Stres oranını aşağı çekerek, kaliteli bir yaşam sunar.
Kalp ve damar rahatsızlıklarının azalmasına yol açar.
Uyku kalitesini artırır.
Kalp ve akciğerlerin güçlenmesine sebep olur.
Kemik erimesini azalmasında etkilidir.
Kas ve eklem bağlarının güçlenmesini sağlar.
Obezite Cerrahisi Sonrası Egzersiz Türleri
Egzersizlerin çeşitlerini; aerobik, kas güçlendirici, kemik güçlendirici, gerdirme olarak dört bölüme ayırabiliriz.
Obezite tedavisinde egzersiz tercihinde yalnızca vücut kitle indeksi ele alınmaz. Bu tercihte her hasta kendi fiziksel durumlarına göre değerlendirilerek, ihtiyacına göre hangi egzersiz programı kullanılacağı belirlenir. Morbid obezite hastalarına genellikle orta-ağır egzersiz programı kullanılır. Kişiler egzersiz programına alınmadan önce kalp ve damar rahatsızlıkları ve kalp kapasitesi bakımından değerlendirmeye alınmalıdır. Solunum testleri de dikkate alınmalıdır. Herhangi bir sorun görüldüğünde öncelikle bu sorunun tedavisi yapılmalıdır. Hangi egzersiz programı uygulanacağına ise bu tedavinin bitiminde karar verilmelidir.
Mide Küçültme Ameliyatları Sonrası Egzersizler Nasıl Yapılmalı?
Devamlı olarak yapılan egzersizler programlarında kişi kendini fazla yormadan süreleri de uzun tutmadan ilerlemelidir. İlk başta onar dakika olarak başlayabilir. Bütün egzersizlerin ağırlığı, temposu yavaş yavaş artırılmalıdır. Ciddi sağlık problemleri olan kişilere ağır egzersiz programları tavsiye edilmez.
En çok tavsiye edilen egzersizler yürüyüş, yüzme ve merdiven çıkmaktır. Bütün egzersiz ve sporlar ısınma sağlanmadan uygulanmamalıdır. On dakikalık hafif yürüyüş ısınma için yeterli olacaktır. Daha sonra yavaş yavaş tempo yükseltilebilir.
Yaklaşık olarak 30 dakikalık bir egzersizden sonra hemen durulmamalı 5-10 dakika hafif hareketlerle yavaşlama sağlanmalıdır. Bu kasların dinlenmesine ve vücudun enerji harcamasından dinlenme pozisyonuna geçişini sağlar. Bu işleme soğutma denir. Soğutma yapılmadan aniden bitirilen hareketler sonucunda kaslarda yaralanmalar ve kramplar meydana gelebilir.
Aerobik egzersizleri kilo verdikçe oluşabilecek deri sarkmalarını önleyici ve sıkılaşmanıza yardımcı olacaktır.
Gideceğiniz yere varmadan bir durak önce inip yürümeniz basit olsa da etkili bir yürüyüş olacaktır.
Eğer eviniz için asansör var ise asansöre binmek yerine merdivenleri kullanarak çıkmanız yaralı olacaktır.
Eve sipariş vermek yerine, dışarıya çıkıp yürüyerek markete gidip ihtiyaçlarınızı almanız daha iyi olacaktır.
Ev içerisinde eskileri göz önüne getirerek kumanda kullanmaktan kaçının, ya da kumandayı uzan yere bırakarak otur kalk hareketleri yapılabilir.
Gideceğiniz yerlere araba ya da bisiklet gibi araçlar kullanmak yerine yürümeyi tercih edin.
Pilates topunuz olsun, üzerine oturup dengede kalmaya çalışmaya çalışın böylece kalça ve göbek sorunlarınıza iyi gelecektir.
Obezite ile Spor İlişkisi
Morbit obezite rahatsızlığı insanlar hayatını zorlaştırarak strese girmelerine sebep olur. Egzersiz ve spor programları uygulamak sağlıklı bir şekilde kilo verilmesine sebep olur. Fakat morbit obezite hastalığına sahip kişiler spor salonlarına gitmeye çekinebilirler. Bu durum anormal olmayıp gayet normal bir histir. Spor salonlarındaki aletlerin çoğu da bu hastalara uygun olmayabilir. Bu durum morbid obezite hastalarını daha çok strese sokabilir. Böyle bir durumda yüzmek veya merdiven çıkmak gibi tek başına uygulanabilen sporlara yönelme olabilir. Kişi fazla yorulmadan kalori yakımını bu sporlarla sağlayabilir.
Spora her insan yaşamında yer vermesi gerekmektedir. Yenilen her şey kontrollü olmalıdır. Ameliyat olmak zorunda olan kişiler devlet hastanelerinde ücretsiz hizmetten faydalanmaktadır. Fakat birçok insan da mide küçültme ameliyatları için özel hastaneleri tercih etmektedir. Obezite cerrahi ücretleri için 6 bin ya da 30 bin TL’yi gözden çıkarmalısınız. Çünkü doktorların uzmanlığına ve ününe göre fiyatlarda değişiklik olması çok normal bir durumdur. Hiç kimse sporsuz bir sağlıklı yaşam düşünmemelidir.
Obezite cerrahileri sonrasında oluşabilecek sarkmalar oluştu mu? Tüp mide ameliyatları sonrasında nasıl bir spor programınız var mı? Ya da spor yaptınız mı? Ne zaman spor yapmaya başladınız? Bizlerle paylaşabilirsiniz.
You must be logged in to post a comment.