Obezite Cerrahisi Merkezi Bursa
Obezite Cerrahisi doğru hastaya, donanımı yeterli hastane ve deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında düşük riskli bir cerrahidir. Bursa Obezite Cerrahlarıyla bilgi paylaşımında bulunulmuş, canlı cerrahi uygulamasıyla ameliyat teknikleri Bursa Obezite Cerrahisi Uygulayan Doktorlar tarafından gösterilmiştir.
Obezite özellikle batı toplumlarında olmak üzere dünya genelinde görülen en büyük sağlık problemlerinden biridir. Birçok bilimsel çalışmada mortalite ve morbitideyi arttıran birçok hastalığın en önemli sebebi olarak obezite gösterilmiştir. Obezite için en yaygın olarak kullanılan ölçüm yöntemi VKİ (Vücut Kitle İndeksi) dir. Kilonun boyun karesine bölünmesi ile elde edilen değerdir.
18.5-24.9 kg/m2 Normal bireyler
25-29.9 kg/m2 Fazla kilolu
30-40 kg/m2< Obez
40 kg/m2< Morbid obez
Ancak VKİ’nin artması her zaman obezite anlamına gelmeyebilir. Kas dokusu fazla olan bir kişilerde vücut kitle indeksi yüksek çıkabilir. Vücut ağırlığındaki artışların kaynağını anlamak için uzman değerlendirmesi önemlidir. Bel çevresi erkeklerde 102 cm, kadınlarda ise 88 cm ve daha fazla ise obezite düşünülmelidir.
Obezite cerrahisinin yapılmasındaki esas amaç, kilo vermenin yanı sıra, obezitenin neden olduğu hastalıkların (DM, kalp damar hastalıkları, uyku apne sendromu vb…) gelişmesine engel olmaktır. Hastalıklar eğer ortaya çıkmışsa tedavi etmektir.
Tek başına veya birçok faktör bir arada obeziteye sebep olabilmektedir. Bunlar genetik yatkınlık, endokrin ve metabolik hastalıklar, sosyal ve kültürel farklılıklardır. Temel olarak vücuda giren enerji miktarının yakılan miktardan fazla olması obeziteye sebep olmaktadır.
Dünya genelinde yaklaşık 1,7 milyar kişinin fazla kilolu birey olduğu tahmin edilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde durum daha ciddi boyutlardadır. Nüfusun yaklaşık 2/3 fazla kilolu, bunların da yaklaşık yarısı kadarı obez olarak sınıflandırılmaktadır.
OBEZİTE CERRAHİSİ
Morbid obezite ölümcül bir hastalık olup mutlaka giderilmesi gereken “hayati” bir rahatsızlıktır. Morbid obezite cerrahisi geçirenlerin ortalama yaşam süresine 15 yıl eklendiği düşünülmektedir.
Obezite Cerrahisi Kimlere Uygulanır ?
Diyet: Cerrahi tedavi planlanacak olan hastalar, hormonal herhangi bir rahatsızlığı bulunmayıp diyet, egzersiz ve ilaç tedavisi ile kilo vermeyi başaramayan veya verdiği kiloları geri alan hastalardır. Bu hastaların en az 3 yıldır obezite problemi olması, en az 6 aylık iki defa diyet egzersiz ve psikolojik desteğe karşın başarısız olmuş olmaları gerekmektedir. Bu hastaların diyet ve egzersizle kilo verme şansı ancak %2-4 olmasına rağmen cerrahi önermeden önce mutlaka denenmelidir.
Yaş: Hasta 18-65 yaş arası olmalıdır. Bu yaş sınırlaması hastanın performansına ve ek hastalıklarına göre istisnalar içerebilir.
Vücut Kitle İndeksi: Vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olmalı ya da 35-40 arasında olup yandaş hastalığı ( yüksek tansiyon, şeker hastalığı, uyku apnesi, eklem rahatsızlıkları, reflü hastalığı vb. ) olmalıdır.
Dünya sağlık örgütü eşlik eden hastalıklardan bir yada birden fazlasının olması durumunda VKİ>35 kg/m2 olan hastalarda, hiçbir yandaş bulgusu olamasa da VKİ> 40 kg/m2 olan hastalarda obezite ve eşlik eden ek hastalıkların en etkili tedavisinin cerrahi olduğunu bildirmekte ve önermektedir.
Amerikan Diyabet Birliği (American Diabetes Association) ve Uluslararası Diyabet Federasyonu (International Diabetes Federation) Tip 2 Diyabet nedeniyle tedavi alan ve tedaviye rağmen kan şekerleri kontrolsüz seyreden ve vücut kitle indeksi 35 kg/m2’den büyük olan hastalarda obezite cerrahisinin her türlü tedaviden üstün olduğunu bildirmektedirler.
Bağımlılık ve Psikiyatrik Bozukluk: Obezite ameliyatı olacak hastanın alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı olmaması, aynı zamanda da ameliyatın riskleri ile sonrasında takip ve beslenme şartlarını kabul edebilecek psikolojik düzeyde olması gereklidir.
Gebelik ve Doğum: Obezite cerrahisi sonrasında 24 ay boyunca hamile kalınmaması tavsiye edilmektedir.
OBEZİTE CERRAHİSİ TİPLERİ
Obezite cerrahi yöntemleri kabaca üçe ayrılabilir
Kısıtlayıcı ameliyatlar; Mide hacmini küçülterek gıda alımını kısıtlayan ameliyatlardır. Mide bandı ve tüp mide ameliyatları bu grup ameliyatlardandır.
Gıda emilimini azaltan veya hem kısıtlayıcı hem de emilimi azaltan ameliyatlar; Bu ameliyatlara genel olarak bypass ameliyatları denir. Bu ameliyatlarda ince barsağın değişen uzunluktaki kısımları gıda geçişinden ayırılır. Böylece alınan kalorilerin önemli kısmının vücut tarafından alınması engellenir. Mini Gastrik Bypass, R-Y Gastrik Bypass, Biliopankreatik Diversiyon/Duodenal Switch, Duodenojejunal Bypass/Sleeve Gastrektomi bu tip ameliyatlardandır.
Daha kolay olması, daha kısa sürede uygulanabilmesi, riskin kısmen daha az olması nedeniyle en sık uygulanan mobit obezite cerrahisi tüp mide ameliyatıdır.
Uygulanacak ameliyat hastanın;
Ek hastalıkları,
Vücut kitle indeksi
Beslenme alışkanlıklarına göre belirlenmelidir.
OBEZİTE CERRAHİSİ TEDAVİSİ
Obezite cerrahisi tedavisinde nedene yönelik tedavi uygulanmalıdır. Obeziteye neden olan metabolik bir neden var ise öncelikle bunun tedavi edilmesi gerekir. Hastaya uygun diyet tedavisi, egzersiz, ilaç tedavisi, psikolojik destek ve diğer tedavi yöntemleri planlanmalıdır. Hasta detaylı analizlerden geçirilmeli, obezitenin herhangi bir organik sebebi (genetik, endokrin, nörolojik) veya ilaç kullanımından kaynaklanıp kaynaklanmadığı ortaya konmalıdır.
Öncelikle profesyonel bir ekip tarafından kişiye özel diyet ve egzersiz programı planlanmalı. Gereğinde ilaç tedavisi de başlanmalıdır. Fakat tüm çabalara rağmen uzun süredir morbid obez olan hastaların ancak %2-4 kadarı kalıcı olarak kilo verebilir. Diğer obez gruplarda ise gastrik balon yerleştirilmesi veya morbid obezite cerrahisi hayat kurtarıcı olarak uygulanmaktadır.
Toplumumuzdaki yanlış algılama bu girişimlerin sadece estetik amaçlı olduğu yönündedir. Oysa ki bu kişiler ameliyat olmazlarsa aslında ölümcül bir hastalığın pençesindedirler ve çoğu (eğer tedavi edilmezler ise) genç yaşlarda kaybedilir.
Morbid obezite hayatı kısaltan çok ciddi bir hastalıktır ve bilimsel olarak net biçimde kanıtlanmış en etkili tedavisi ise bariatrik ameliyatlar yani şişmanlık cerrahisi ile mümkündür. Bu kişiler bariatrik cerrahi sayesinde 10-15 yıla varan oranda daha uzun ve sağlıklı yaşayabilmektedir.
Obezite cerrahisi son yıllarda dünyada yaygın olarak yapılmaktadır. İlk etkin obezite ameliyatı Amerika Birleşik Devletlerinde 1954 yılında Kremen ve Linner tarafından (jejunaileal bypass) yapılmıştır.
Ameliyatlar etki mekanizmasına göre 3’ e ayrılır;
- Kısıtlayıcı Ameliyat (ayarlanabilir gastric banding, sleeve gastrektomi)
- Emilimi Bozan Ameliyatlar
- Kısıtlayıcı ve Emilimi Bozan Kombine Ameliyatlar (duodenal switch, SADI-S)
Obezite Cerrahisi Tedavileri Kimlere Yapılmalıdır ?
Obezite Cerrahisi ameliyatına uygun hastaları seçerken aşağıdaki kriterlere göre karar vermekteyiz.
- Vücut kitle indeksinin 40’ın üzerinde olması veya 35-40 arasında olup, eşlik eden hastalığın olması (hipertansiyon, diabetes mellitus, uyku apnesi, artrit)
- Obezitenin en az 3 yıldır var olması
- Hormonal hastalıkların bulunmaması (Hipotiroidi, böbrek üstü bezi hastalıkları)
- İlaç ve diyet tedavisine rağmen, en az 1 yıldır kilo verilememesi
- Alkol veya ilaç bağımlısı olmamak
- Hastanın uygulanacak yöntemi anlaması ve ameliyattan sonra uyum sağlayabilecek durumda olması
Cerrahi Dışı İşlemler
Intragastrik Balon Uygulama (Mide Balonu Uygulama)
Obezitenin tedavisinde cerrahi prosedürlerin yanında endoskopik prosedürler de mevcuttur. Bunların arasında en çok kullanılan Intragastric Balon (Mide Balon) Uygulamadır.
Mide Balonu Uygulaması Kimlere Yapılabilir?
- Endoskopiyi tolere edebilen herkese uygulanabilir.
- Ameliyatı tolere edemeyecek durumda olan hastalar, 3 cm’ den büyük hiatal hernisi (mide fıtığı) ve mide ülseri olmayan hastalar, geçirilmiş mide ameliyatı, psikiyatrik hastalığı ve alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı olmayan bireylere uygulanabilmektedir.
Endikasyonlar
-VKİ (BMİ) 40 ve üzerinde olanlar ile VKİ (BMİ) 35 ve ilave hastalığı olanlarda majör cerrahi yapılacaksa ameliyat öncesi hastaları zayıflatmak, komplikasyonları ve ölüm riskini azaltmak amacıyla,
– VKİ (BMİ) 30 kg/m2 üzerinde diyet ve egzersiz programlarına rağmen kilo veremeyen hastalara uygulanır.
- Mide Balonu Yöntemi ameliyat değildir.
- Mide Balonu İşlemi sedoanaljezi altında 15-20 dakikada endoskopi ünitesinde gerçekleştirilir.
- Mide balonu işleminde Hastalar 1 gün hastanede kalır ve işlem sonrası erken dönemde gıda alması sağlanır.
- Yeni gelişen balonlar sayesinde (Ayarlanabilir Mide Balon Sistemi) hastada 1 yıl süre ile mide balonun kalabilme imkanı mevcuttur.
- Uygun diyet ve egzersiz programları sayesinde 1 yıl içinde 30-50 kg arası kontrollü kilo verilmesi mümkündür.
- Bir yıllık süreç içerisinde kilo vermesi yetersiz görülen ya da duran hastalarda Ayarlanabilir Mide Balon Sistemi sayesinde balon şişirilebilir.
- Eski balon çıkarıldıktan sonra, eğer hasta isterse, yeni balon tekrar mideye konulabilir.
- Bariatrik Cerrahi ameliyatlarına göre daha ekonomiktir.
You must be logged in to post a comment.