ŞİMDİ DOĞRU BESLENME ZAMANI…
Obezite hastasıydınız. Doğru hekimi buldunuz ve ameliyat oldunuz. Uzman kontrolünde kilo vermeye başladınız. Hatta ideal kilonuza bile ulaştınız. Bitti mi? Hayır! Bu, yaşam boyu sürecek bir serüven… Artık doğru beslenme zamanı!
Obezite Ameliyatı sonrası yapılan beslenme programı ve önerileri obezite ameliyat tipine bağlı ufak farklılıklar göstermekle birlikte hemen hemen benzer yönler taşıyor.
Obezite ameliyatı ile geride bırakılan midenin hacmi 30-150 ml arasında değişiklik gösteriyor. Bu nedenle, tasarlanan yeni midenin kapasitesi eskisinden farklılık gösteriyor. Uzmanlar, bu bilincin hastada iyice yerleştirilmesi konusunda hayati önem taşıdığında hemfikir.
Öncelikle, ameliyat esnasında mide boylu boyuna ‘stapler’ dediğimiz bir zımba çeşidi ile kesildiği için bu midenin iyileşmesi için bir zaman gerekli. Bu süre yaklaşık 4 hafta kadardır. Bu 4 hafta boyunca özellikle ilk zamanlar sulu ve yumuşak gıdalar tüketilir. İlerleyen günlerde ise püre haline getirilmiş gıdalar alınmaya başlanır. Buradaki asıl amaç, kilo vermenin yanında iyileşmekte olan mideye zarar vermemek olarak düşünülmelidir.
Obezite AmeliyatI sonrasında sağlıklı kilo verebilmek için doğru gıda seçimi ve uygun beslenmeyle birlikte egzersiz hayati önem taşır. Ameliyat sonrasında beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı değişikliği kalıcı kilo kaybı için esastır.
Hastaların normal diyetlerine geçmek için bir de ‘geçiş diyeti’ ihtiyaçları vardır. Zamanla yaralarını iyileştirmeye ve yeni boyutuna alışmaya çalışan mide, uygulanan programlarla işlevine geri döner, kendini toparlar. Bu aşamalar arası geçişte ameliyatı yapan hekim ya da hekimlerin yönlendirmeleri de son derece önem taşır. Böylece hastalar bir önceki aşamadaki beslenmeyi yapabildikleri ölçüde diğer aşamaya geçmeliler. Bir sonraki aşamaya geçince zorlanıyorlarsa bir önceki aşamaya geri dönmeliler. Bazen bazı gıdaları ilk etapta tüketirken rahatlıkla tolere edemeyebilirsiniz. Bu durum normal karşılanır. Unutulmaması gereken, ameliyat sonrası beslenme düzeni emek ve sabır isteyen, sonunda da sağlık ve mutluluk getiren bir sistemdir. Zorlanılan noktalarda uzman desteği ve sabırla hareket etmek en kurtarıcı plandır.
Yine de birkaç öneri vermek gerekirse… Eğer pürelenmiş yiyecekleri tolere etme sorunu yaşıyorsanız, yeme hızınızı ve porsiyonu azaltın. Nohut büyüklüğünde lokmalar en idealdir. Bu parçaları acısız baharatlarla cazip hale getirebilirsiniz. Bu konuda uzmana danışın. Yine de tüketmekte zorlanıyorsanız bir de alternatifi olarak püre halindeki bebe mamalarını da kullanabilirsiniz. Azar miktarda öğünler şeklinde günde 6 öğünden daha fazla alarak günlük 700 ml civarında gıda tüketilmelidir. Öğünler arasında günlük 1.5 litreden daha fazla sıvı alınması sakıncalı olabilir.
Tüm bunların yanı sıra, doktorun önereceği vitamin takviyesi yaşamsal önem taşır. Demir ve çinko gibi mineralleri de içeren bir multivitamin, ameliyattan dört hafta sonra çiğnenebilir veya hap şeklinde alınabilir. Aynı durum, ağrı kesici ve antibiyotikler için de geçerlidir. 12 aydan sonra özellikle tüp mide ameliyatı yapılan hastalarda genellikle vitamin ihtiyacı olanlar dışında vitamin takviyesine ise gerek yok.
You must be logged in to post a comment.