Mide Kelepçesi İle Zayıflama Nedir?

Mide kelepçesi ile zayıflama nedir ?

Mide Kelepçesi İle Zayıflama Nedir?
Mide kelepçesi ameliyatında yaklaşık 5cm'lik silikon bir bandın kapalı bir yöntemle karın içerisinden mideyle yemek borusunun birleştiği noktaya çevrilip kilitlenmesi şeklinde yapılır. Bu yöntemde 18 aylık bir süreçte hasta kilosunun yaklaşık %60'nı kaybeder.

Mide kelepçesi ile zayıflama yöntemin uygulanacağı kişileri seçmek için gereken ana kriter, doktor kontrolünde 3sene boyunca diyet ve spor yapıp sonuç alamayan kişilerdir.

Mide kelepçesiyle zayıflama nedir kimlere uygulanabilir?

Obezitede mide bandı (laparoskopik gastrik band) ameliyatı; midenin boynuna silikon yapıda bir halka geçirilmesi şeklinde bir ameliyattır. Mide kelepcesi olarak da bilinen yöntemdir. Band ince uzun parmak gibi, bir santimetre kadar eninde, 10 santimetre kadar uzunluğunda, iç yüzü boyunca gerektiğinde şişirilebilir bir balon taşıyan silikon yapıda bir malzemedir.

Ameliyatta, açık düz bir şekilde karın içine sokulan band, yemek borusu-mide birleşim yerinin birkaç santimetre altında, mide dokusu ertafında kıvrılarak kemer tarzında bağlanır. Midede bir boğum meydana getirilerek ceviz kadar üst mide odacığı oluşturulur. Gıdalar mideye gelince önce bu ceviz kadar üst mide odacığını doldurur. Halka biçimindeki bandın geçişi kısmen boğması nedeniyle gıdalar ancak yavaş yavaş geçebilir. Bu durum yemek yeme hızını yavaşlatıp, çabucak  doygunluk hissedilmesine yol açarak zayıflama sağlar.

Ameliyat genel anestezi altında kapalı (laparoskopik) teknikle, bir saatten daha kısa bir sürede yapılabilen bir işlemdir. Hastanede bir gün yatış yeterlidir. Avrupa’da yaygın, Amerika’da nadir uygulanan bir yöntemdir. Ameliyatın hayati tehlikesi binde 3-4 civarındadır.

Hastalar ameliyattan sonraki 18 ay içinde fazla kilolarının % 60-75'ini verebilmektedir. Ancak bu kilo kaybının kalıcı olabilmesi için, hastanın bir takım suistimallerden kaçınması gerekmektedir. Band ameliyatından sonra kaybedilen kilonun geri alınması veya kilo verilememesi başlıca iki nedene bağlıdır. Bunlardan biri migrasyon, bandda delinme, band kayması gibi postoperatif komplikasyonlar, diğeri ise hastanın diyet kılavuzlarına uyumsuzluğudur.Özellikle migrasyon nedeniyle artık eskisi kadar yapılmıyor

Gastrik bant ameliyatı yakın takip gerektirdiği için hastaneye rahatlıkla ulaşabilecek bölgelerde oturanlara yapılmalıdır. Sıvı tatlı alışkanlığı olan hastalar için uygun değildir. Tüm obezite ameliyatları için önerildiği gibi bundada hastanın vki>40 yada yandaş hastalık ile birlikte vki>35 olmalıdır. Bazen süperobez olan hastalarda asıl ameliyat öncesi kilonun belli bir aşamaya indirilip komplikasyon riskini azaltmayı sağlamak için ilk ameliyatta uygulanabilir.

Mideye Kelepçe Takılması

Mideye kelepçe takılması operasyonu, aşırı kilolarından hızla kurtulmak isteyenler tarafından başvurulan bir tedavi yöntemidir. Mide küçültme ameliyatında midenin girişine “kelepçe” olarak tanımlanabilecek bir sistem yerleştiriliyor. Genişliği dışarıdan kontrol edilebilen bu kelepçe sayesinde mideye istenen oranda yiyecek girmesi sağlanıyor. Amaç ise kişiye ayda 5-6 kilo verdirmek...

Obezite ameliyatlarının yani şişmanlığın devlet tarafından da bir estetik problem olarak kabul edildiğine dikkati çekti. Malesef ameliyat sigorta kapsamına alınmamaktadır. Ancak devlet, şişmanlığın beraberinde getirdiği sağlık problemleri nedeniyle her yıl büyük miktarlarda para harcıyor. Eğer mide küçültme ameliyatları sigorta kapsamına alınırsa, şişmanlıkla birlikte gelen diyabet, hipertansiyon gibi hastalıklara yapılan harcama da azalacaktır” diye konuştu. Mide küçültme ameliyatında midenin girişine “kelepçe” olarak tanımlanabilecek bir sistem yerleştiriyoruz , genişliği dışarıdan kontrol edilebilen bu kelepçe sayesinde mideye istenen oranda yiyecek girmesini sağlıyoruz.

Ameliyat İle Neler Yapılıyor, Mideye Nasıl Uygulanıyor ?

Aşırı şişmanlık, diyabetten, hipertansiyona, kalp hastalığından solunum sıkıntısına kadar bir çok sağlık sorununa yol açmaktadır.Aşırı kilolardan kurtulmanın en etkin yolu obezite ameliyatıdır.

Mideye kelepçe takma ameliyatı, daha önce uzun süre diyet ve egzersiz yapmış fakat kilo verememiş, vücut kitle endeksi yüzde 35'in üzerinde olan hastalara tavsiye ediliyor. Bu yöntemde mideyle yemek borusunun birleştiği yerin hemen altına, ayarlanabilir slikon bir halka takılıyor. Bu halka üst bölümde ufak bir boşluk bıraktığı için mideyi ikiye bölüyor. Midenin üst kısmındaki besin alt bölgeye güçlükle ulaşabildiği için hasta az yiyor.

Aşırı şişmanların ameliyatla zayıflatılmasında en sık kullanılan yöntemin gastrik by-pass ve ayarlanabilir mide bandı takılmasıdır, gastrik by-pass yönteminde, midenin kesilerek küçük bir fincan boyutuna getirildiğini, sindirim sisteminin (ince bağırsaklar) bir kısmının da devre dışı bırakılmaktadır. Gastrik by-pass yönteminde başarı oranının yüzde 90 oranlarındadır.

Bu Ameliyat Hangi Hastanelerde Yapılabiliyor ?

İstanbul ile birlikte Bursa'da da uygulanmaya başlanan, ''gastrik by-pass'' Ameliyatını Bursa Bariatric ekibi Op.Dr.Ersoy Taşpınar, Doç.Dr.Ersin Öztürk’ ü Özel Aritmi Osmangazi Hastanesi Çatısı altında her iki ameliyatı da başarıyla uygulanabilmektedir.

Obezite Ameliyatlarının Maliyeti Nedir ?

Ortalama Hastane Masrafları 10,500 YTL (10.500.000 TL.)

SSK, Bağkur ve Yeşil Kart Gibi Sosyal Sigortalar Bu Ameliyatı Karşılamıyor.

 

 

TOP